• 21
    12

    Krásne Vianoce a rok 2024!

    ....a zas tu máme koniec roka. Verím, že pri jeho bilancovaní máte z neho dobrý pocit. Nemusel byť ľahký, ale ľahké situácie nás ani nikam neposúvajú.  Takže verím, že nech ste v ňom prežili čokoľvek, posunulo vás to na správnu cestu.  Náš rok v Recyklohrách bol opäť hravý a veselý, ale bol poznačený aj problémami v komunikácii. Aj keď to bola len technická stránka komunikácie, mám pocit, akoby išlo o nejakú paralelu s komunikáciou v spoločnosti. Myslím, že všetci vnímame napätie a polarizáciu spoločnosti, možno aj vo Vašich triedach, zborovniach, svojom okolí.  Geišbergovci v jednej zo svojich pesničiek spievajú: .... málo sme na svete a bridí sa mi nežiť s tými, ktorých mám rád pod hviezdami. Kto nás to delí hranicami, puškami, mundúrmi, klebetami? V duchu tohto odkazu vám prajem krásne, pohodové Vianoce a rok 2024 plný láskavej, tolerantnej a empatickej komunikácie, v ktorej budeme hľadať to, čo nás spája a nie to, čo nás rozdeľuje. Prajem nám všetkým, aby sme boli pre svoje okolie, pre žiakov a kolegov svetlým príkladom takejto komunikácie a zároveň vyjadrujem nádej, že tak skvelí učiatelia, akých v projekte máme už takýmto príkladom sú. Udržme si toto nastavenie čo najdlhšie.     

  • 18
    12

    Vyhodnotie jesenného zberu textilu s Ekocharitou!

    Milí Recyklohráči! Ďakujeme všetkým 132 školám, ktoré sa túto jeseň zapojili do ďalšej výzvy v zbere textilu a podarilo sa im vyzbierať 57 300 kg textilu.  Novinkou v tomto ročníku bolo bodovanie odovzdaných kilogramov. Koordinátorky a koordinátori škôl, ktoré dokázali nazbierať najviac textilu a škôl, ktoré odovzdali najviac textilu v prepočte na žiaka, získali ako bonus nákupné poukážky.  Projekt zberu oblečenia na školách po celom Slovensku nebol len o zbere oblečenia a o charite v rámci jeho opätovného použitia. Každým vyzbieraným kilogramom ste do obehu vrátili výrobok, ktorý by pravdepodobne časom skončil v zmesovom odpade a následne na skládke. Každý vyzbieraný kilogram si po pretriedení nájde svoju druhú šancu a v prípade, že kvalitatívne  nebude vhodný na opätovné použitie, poslúži našim štvornohým priateľom alebo z neho bude po recyklácii nový výrobok. Všetky potvrdenia o vyzbieraných množstvách textilu budú zaslané samosprávam, v ktorých sa školy nachádzajú a tým pádom im pomôžu zvýšiť si vytriedenú zložku odpadu. 

  • 05
    12

    Predvianočná úloha

    S Adventom prichádza aj nová úloha v Recyklohrách. Je tochu iná ako zvyčajne....je ako Advent. Trochu sa pri nej stíšime, budeme premýšľať a kto sa odhodlá, skúsi aj niečo obetovať. Okrem toho je v rámci úlohy možné vyplaniť aj dotazník, ktorý je pripravený osobitne pre deti 1.stupňa ZŠ a osobitne pre deti 2.st ZŠ spolu so stredoškolákmi. Dotazník je anonymný, preto nie je žiadny dôvod nebyť pri jeho vypĺňaní úprimný.    

  • 14
    11

    Vyhodnotenie úlohy - História tvojho trička!

    Milí Recyklohráči, ďakujeme, že ste sa zapojili do našej poslednej úlohy. Vytvorili ste krásne plagáty a prezentácie. Verím, že mnohí ste sa dozvedeli dôležité informácie, ktoré aspoň troška upravia pohľad na nakupovanie....možno aj teraz v čase blížiacich sa Vianoc. Ak vás téma zaujala, v sekcii " Na stiahnutie" nájdete aj metodický materiál k výučbe témy fast fashion, ktorý vypracovala pani učiteľka zo súkromnej základnej školy v Žiline. Verím, že Vás takýto materiál poteší. Ak popri našich úlohách vytvoríte podobné materiály, pošlite nám ich. Takéto zdieľanie je pre mnohých učiteľov veľká pomoc a teší nás, že takto spoločne spájame sily vo vzdelávaní.

  • 09
    10

    Vyhlasujeme ďalší ročník zberu starých mobilných telefónov!

    Milí Recyklohráči, dobre vieme, že mnohí ste sa už nevedeli dočkať vyhlásenia zberu starých mobilných telefónov. Tak teda.....ŠTARTUJEME :-) Tak ako každý rok sa možete tešiť na krásne ceny pre žiakov, školy aj koordinátorov. Hlavným partnerom je, tak ako každý ročník, Orange Slovensko, ktorý najlepším 50 zberačom venuje tablety Samsung, usilovným koorinátorkám a koordinátorom nákupné poukážky a 5 školám 1000 Eur na zelené projekty.  

  • 13
    09

    Jesenný zber textilu a nová úloha

    Milí Recyklohráči, školský rok sa nám rozbehol a keďže ani my v Recyklohrách neleníme, prinášame vám prvú úlohu v novom školskom roku. Okrem úlohy vyhlasujeme dnešným dňom aj súťaž v zbere textilu.       

  • 05
    09

    Nový školský rok s Recyklohrami!

    Vítam vás všetkých v novom školskom roku. Dúfam, že včerajší prvý deň ste si užili a cez prázdniny načerpali mnoho síl do nového školského roka. Verím, že ak aj nie, nabijú vás pozitívnou energiou naše Recyklohry a aktivity, ktoré nás do konca roka čakajú. Už teraz sa môžete pripraviť na obľúbený zber starých mobilov a tiež zber textilu, ktorý mal minulý školský rok u škôl veľký úspech.   Verím, že aj tento školský rok sa spolu so žiakmi v Recyklohrách dobre zabavíme a popritom si posvietime na niektoré environmentálne problémy a riešenia. Prajem vám krásny a úspešný nový školský rok.

  • 03
    04

    Jarné upratovanie s Fusaklami!

    Cítite to? Jar je vo vzduchu, na niektorých miestach Slovenska už krásne kvitnú stromy, kvety....proste krása.....až na ten neporiadok, ktorý okolo seba mnohí máme. Počas zimných mesiacov sa na niektorých miestach úspešne skrýval pod pokrievkou snehu a ľadu, ktorá postupne mizla a odkrývala množstvo už takmer zabudnutého odpadu. Vidíte ten papierik na zemi alebo to šuchotajúce vrecko prichytené o krík ešte z minulého roka? Správni Recyklohráči takýto neporiadok v prírode a vo svojom životnom prostredí nestrpia, a preto sa k nám pripojte a poupratujte si svoje okolie školy, mestský park, blízky les alebo zopár ulíc, ktoré to najviac potrebujú. Upratovaciu akciu si môžete naplánovať kedykoľvek počas mesiaca apríl, nie len na Deň Zeme, poprípade urobiť z akcie komunitnú udalosť, do ktorej pozvete aj rodičov detí, obyvateľov vašej obce, mesta....pretože v tomto prípade platí, že čím viac rúk, tým čistejšie!

  • 06
    02

    Urobme si v skriniach poriadok a pomôžme Zemi!

    Milí Recyklohráči! Na mesiac február sme prichystali novú výzvu - Urobme si v skriniach poriadok a pomôžme Zemi! Vedeli ste, že na výrobu jedného trička sa minie až 2700 litrov vody alebo až 10 percent celosvetových emisií skleníkových plynov vzniká práve pri výrobe odevov a obuvi. Je to viac, ako vyprodukujú všetky medzinárodné lety a namorná doprava dohromady! Ak vás téma zaujala, čítajte ďalej a dozviete sa o výzve viac.

  • 20
    01

    Začiatok roka s tlačiarňami od Canon Slovakia!

    Vďaka spolupráci so spoločnosťou CANON  SLOVAKIA s.r.o. začíname aj tento kalendárny rok dobrou správou.  Spoločnosť CANON  SLOVAKIA nám tak, ako aj minulý rok, venuje pre 10 škôl, síce používané, ale plne funkčné štvorročné multifunkčné tlačiarne. Tento raz však nejde o nejaké malé stolové tlačiarne, ale o naozaj výkonné, niekoľkotisícové  zariadenia - Canon image RUNNER ADVANCE C5235i.

1297
registrovaných škôl
COOKIES
Recyklohry potrebuje Váš súhlas k využitiu jednotlivých dát, aby Vám okrem iného, mohol ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na tlačidlo Prijať všetko.
Prijať všetko
Súhlas môžete odmietnuť tu.